Illegale handel in koudemiddel

16 mei 2019

Is koudemiddel het nieuwe koper? U weet waarschijnlijk gelijk waar wij het over hebben.

Wat is er gaande?

Het is schering en inslag; de berichtgeving rondom illegaal verkregen koudemiddelen en het aanbod hiervan via het alternatieve circuit. Dergelijke berichtgeving is ook belangrijk, te meer omdat wij ons moeten realiseren dat deze "illegale handel" grote risico’s met zich meebrengt. Daar moet wat aan gedaan worden!

Illegaal verkregen koudemiddel kan ook betekenen dat het gestolen koudemiddel betreft. Bij een aantal grote koudemiddelleveranciers in Europa (en in Nederland) zijn dit jaar grote hoeveelheden koudemiddel ontvreemd. Dat houdt in dat er koudemiddel in de handel is in herkenbare cilinders van gerenommeerde leveranciers, dat ineens door een vreemde partij wordt aangeboden.

Nog een indicatie van een "foute partij" is het soort cilinder waarin het koudemiddel wordt aangeboden. Illegaal koudemiddel wordt vaak in disposables (niet navulbare flessen) aangeboden. Echter, in de EU mogen alleen koelgascilinders met een Europese keur worden gebruikt. Tot overmaat van ramp wordt in de disposables soms zelfs een ander (verboden) koudemiddel aangetroffen dan vermeld staat op de cilinder.

Een voorbeeld van een "illegale partij" disposables koudemiddelen.jpg welke ter verwerking aangeboden is. De inhoud bevatte geen R134a!

Hoe kan de markt de illegale praktijken tegengaan?

Om te beginnen, koop die verdachte cilinders niet en meld dit bij uw vertrouwde koudemiddel leverancier. Inmiddels wordt er internationaal samengewerkt door de bevoegde instanties om illegaal koudemiddel op te sporen. Uw melding helpt daarbij en zal volstrekt vertrouwelijk worden gehouden.

Koop alleen koudemiddel via een vertrouwde leverancier zoals wij.
Wij zijn vergunninghouder voor het innemen van gebruikte koudemiddelen, de opwerking en regeneratie hiervan en het afvoeren van niet opwerkbaar vervuild koudemiddel. Hoe compleet wilt u het hebben? Zeg nou zelf, u gaat toch ook voor zekerheid?

Neem contact op met uw accountmanager of onze telefonische verkoop binnendienst voor meer informatie.